Tanja Sonc je prejela številne nagrade in prve nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Med drugim je zmagala na Brahmsovem tekmovanju v Pörtschachu (Avstrija, 2011) in Mednarodnem tekmovanju Ferda Livadića za mlade glasbenike (Hrvaška, 2012). Poleg tega je bila absolutna zmagovalka tekmovanja Mladi virtuozi – etude in lestvice, ki je potekalo v Zagrebu. Leta 2015 je na tekmovanju Kiwanis v Zürichu prejela 3. nagrado, leta 2016 pa je zmagala na tekmovanju New Stars.

Tanja se je začela glasbeno izobraževati pri petih letih. Po študiju pri Primožu Novšaku na Akademiji za glasbo v Ljubljani je nadaljevala na salzburškem Mozarteumu pri Igorju Ozimu in Wonji Kim Ozim. Junija 2017 je zaključila študij pri Nori Chastain na Univerzi za umetnost v Zürichu. Leta 2012 je bila sprejeta na pripravništvo v orkester Tonhalle v Zürichu. Od sezone 2017/2018 je članica komornega orkestra “Zürcher Kammerorchester”.

Kot solistka je Tanja Sonc nastopila z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Hrvaška in številnimi drugimi. Sodelovala je s priznanimi dirigenti, kot so Marko Letonja, George Pehlivanian, Keri Lynn Wilson, Petko Dimitrov in En Shao.

Tanja se je udeležila Mednarodne akademije Seiji Ozawa, Akademije za komorno glasbo v Hohenstaufnu, mojstrskega tečaja v Kronbergu in Mednarodnega seminarja za glasbenike v Pruskem zalivu. Je rezidenčna umetnica na festivalu Molaeb Festival For Chamber Music And Fine Arts.

Leta 2016 je ustanovila Festival Sonc, festival komorne glasbe v Sloveniji.

Tanja je leta 2021 z zvezdniškim violinistom Danielom Hopeom zastopala Slovenijo na televiziji Arte TV v seriji Europe@Home.

Leta 2022 je pod pokroviteljstvom Banke Slovenije izdala svoj prvi album z glasbo slovenskih skladateljev.

Tanja igra na violino Jean- Baptiste Vuillaume iz leta 1850.

Biografija

Kratka biografija